Cinsine bağlı olarak değişiklik gösterse de gerçek bal donma yapar. Bu içindeki çiçek tozlarının ve bitki nektarının varlığından kaynaklanır. Glikozlu bal ise donmaz.
Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun alınabilir.
Gerçek bal çok aşırı tatlı değildir. Koyu, kıvamlı kendine özgü bir tadı vardır.
Gerçek bal ağza alındığında bir kaç tür rayiha alınır. Oysa glikozlu ballarda tek düze bir tat olur.
Gerçek balın rengi, üretildiği bölgenin florasına bağlı olarak değişebilir. Petek dokusu içinde farklı tonlar oluşabilir. Sahte ballar da ise genelde tek renk olur.
Gerçek balın yanıcılığı sahte bala göre daha azdır.
|